Çığır açan gelişme: Milyonları etkileyen hastalık için aşı geliştirildi!


CONICET Bilim İnsanları Chagas Hastalığına Karşı Tarihi Bir Adım Attı

Dünya çapında 7 milyon kişinin etkilendiği ve 100 milyon kişinin risk altında olduğu Chagas hastalığına karşı CONICET bilim insanları öncü bir çalışma yaptı.

Kronista.com’da yer alan habere göre 2025 yılında, Rosario Klinik ve Deneysel İmmünoloji Enstitüsü (IDICER, CONICET-UNR) ve Litoral Ulusal Üniversitesi İmmünolojik Teknoloji Laboratuvarı (UNL) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, hastalığı önleyen bir aşının geliştirilmesi üzerinde araştırmalar yapıldığı duyuruldu.

Chagas Hastalığı Nedir?

Amerikan tripanosomiyazı olarak da bilinen Chagas hastalığı, triatomin böceklerinin (vinçuca) ısırması sonucu Trypanosoma Cruzi adlı parazitin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kalp büyümesi ve mide sorunlarına neden olabilen bu hastalık özellikle Latin Amerika’nın kırsal ve düşük gelirli bölgelerinde yaygındır.

Belirtiler Uzun Süre Sonra Ortaya Çıkıyor

Chagas hastalığının en büyük zorluğu, belirtilerinin enfeksiyondan 15 ila 30 yıl sonra ortaya çıkmasıdır. Bu yüzden birçok kişi enfekte olduğunu fark etmeden yaşamını sürdürmektedir.

Hastalığın ana belirtisi, kalp büyümesine ve fonksiyonel bozukluğa yol açan kronik Chagas miyokarditidir. CONICET tarafından geliştirilen aşı, bu hastalığın yaygın olduğu bölgelerde dağıtılarak milyonlarca kişiye umut olabilir.

Chagas hastalığı sadece vinçuca böcekleriyle değil, kan transfüzyonu, enfekte organ nakli, gebelik sırasında anneden bebeğe geçiş ve laboratuvar kazalarıyla da bulaşabilir. Bu durum, hastalığın kontrol altına alınmasını daha da zorlaştırmaktadır.

CONICET bilim insanları, geliştirdikleri aşının vinçucaların yoğun olduğu alanlarda uygulanmasının en uygun olduğunu belirtmektedir. Bu önemli adım, Chagas hastalığına karşı mücadelede dönüm noktası olabilir.


Related Posts

En zorlu tedavilerden birini Brezilyalılar çözdü: Tuhaf görünmesine rağmen sonuçları çok başka

İnsanlık tarihi boyunca yanık tedavisi, tıp dünyasının en zorlu alanlarından biri oldu. Bu ihtiyaca çözüm arayan Brezilyalı bilim insanları ise, doğanın sunduğu eşsiz bir kaynaktan ilham aldı: balık derisi.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Kazara Ateşlenen Tabancayla Genç Hayatını Kaybetti

Kazara ateşlendiği öne sürülen tabancayla başından vurularak hayatını kaybetti 29 yaşındaki gencin vurularak öldüğü olayın yaşandığı evde bulunan 4 kişi gözaltına alındı SAKARYA – Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 29 yaşındaki genç, arkadaş ortamında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir