Bakan Kacır, karbon azaltımı hedefini açıkladı!

“`html

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso’nun katılımıyla JW Marriott Otel’de gerçekleşen “TIDIP Ortak Beyanname İmza Töreni” önemli bir adım olarak öne çıktı. Bakan Kacır, Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu (TIDIP) aracılığıyla çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörlerinde karbonsuzlaştırmayı destekleyecek yatırımlar için 2030 yılına kadar toplamda 5 milyar avro finansman sağlanacağını duyurdu.

“DAHA ADALET DOLU BİR GELECEK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ”

Kacır, yaptığı konuşmada iklim değişikliği konusu ile ilgili dikkate değer uyarılarda bulunarak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için etkili politikalar belirleme, iddialı hedefler koyma ve uygulamada hayata geçirilmesi gereken çözümler üretme sorumluluğunda olduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “daha adil bir dünya mümkündür” ilkesini benimsediklerini kaydeden Kacır, gelişmiş ülkelerin sanayi devrimi sırasında yaptığı karbon salınımının maliyetinin gelişmekte olan ülkeler tarafından karşılanmasını öngören yaklaşımları kabul etmediklerini belirtti.

22 yıldır, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinden ödün vermeden ülkenin kalkınmasına yönelik bir ekonomik model uyguladıklarını ifade eden Kacır, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde hayata geçirilen ‘Sıfır Atık’ projeleri ile uluslararası çevre girişimlerine liderlik ediyoruz. Paris Anlaşması’nı kabul ettik. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması bizim için bir tehdit değil, yeşil dönüşümde önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.” dedi.

TOPLAMDA 70 MİLYAR DOLAR YATIRIM TALEBİ

Bakan Kacır, Bakanlık olarak sanayinin yatırım ve teknoloji geliştirme ihtiyaçlarına yönelik destekleyici programlar uyguladıklarını söyledi. Bu kapsamda, EBRD ile işbirliği içinde “Düşük Karbon Yol Haritaları Projesi”ni başlattıklarını da ekledi. Kacır, çelik, alüminyum, gübre ve çimento gibi sektörlerin yeşil dönüşümüne yönelik ihtiyaç duyduğu teknolojiler ve yatırım ihtiyaçlarını tespit ettiklerini açıkladı.

Ülkemizin 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için, çelik sektöründe 31 milyar dolar, çimento sektöründe 30 milyar dolar ve alüminyum ile gübre sektörlerinde her biri için 5 milyar dolar olmak üzere toplamda 70 milyar dolar yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Türk sanayi ile uluslararası finans kuruluşlarının iş birliğini sağlayarak, finansal kaynakları etkin bir şekilde kullanmanın yeşil dönüşüm için kilit nokta olduğu ifade edildi.

KAPSAMLI BİR PLATFORUM KURULUYOR

Kacır, TIDIP Ortak Deklarasyonu’nun önemli bir aşama olduğunu vurgulayarak, Bakanlığın EBRD, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile işbirliği içinde geliştirdiği platform hakkında açıklamalarda bulundu.

“Düşük Karbon Yol Haritaları’nda belirlenen finansman kaynaklarının sağlandığı kapsamlı bir mekanizma oluşturacağız. Diğer uluslararası finans kuruluşları ve çok taraflı kalkınma bankalarının da bu platforma katılarak yapıyı güçlendirmelerini bekliyoruz.” dedi.

Yatırım platformunun yönetimi için Bakanlığın başkanlığında oluşturulacak yönlendirme komitesine; ilgili kamu kurumları, uluslararası finans kuruluşları, yerel finans kuruluşları ve sektör çatı kuruluşları dahil edilecektir. Bu yapı, strateji belirleme ve ortaklar arasında koordinasyon sağlamak amacıyla kritik bir rol üstlenecektir.

4 TEMEL AMACIMIZ VAR

Kacır, oluşturacakları platformun 4 ana hedefi olduğuna dikkat çekerek, bunlardan ilki olarak sanayinin uluslararası finansmana erişimini sağlayarak yatırım süreçlerini hızlandırmayı hedeflediklerini belirtmiştir. Bu çerçevede, 2030 yılına kadar öncelikli 4 sektörde karbonsuzlaştırmayı gerçekleştirmek amacıyla finansman sağlamayı planladıklarını ifade etti.

Yeni paydaşların platforma dahil edilmesiyle bütçenin artırılmasının hedeflendiğini belirten Kacır, sanayinin bu mekanizma sayesinde yılda 20 milyon ton karbon azaltımı gerçekleştirmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

TEKNİK DESTEK MEKANİZMASI HAYATA GEÇİRİLECEK

Programın sektör kapsamını geliştirmeyi amaçladıklarını da belirten Kacır, başlangıçta çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörlerini kapsayan planın yanında, cam, seramik ve döküm gibi diğer sektörlerin de önümüzdeki dönemde dahil edileceğini söyledi.

Aynı zamanda, Dünya Bankası ile yürütülen projelerle sanayicilere toplamda 700 milyon dolardan fazla finansman sağladıklarını ve ulusal kaynaklarla gerçekleştirilen Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile sanayicilerinin yatırım teşvikleri aldığını sözlerine ekledi.

Son hedef olarak, teknik yardım mekanizmalarının devreye alınacağını belirten Kacır, bu mekanizmanın platforma katılanlar için rehberlik ve destek sağlayarak, sanayinin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol üstleneceğini ifade etti. Bu bağlamda çeşitli danışmanlıklar ve işbirlikleri gerçekleştirilecektir. İmza töreninin ardından, platform için gerekli adımların atılmasıyla süreç başlamıştır.

KAYNAK: AA

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir