Çin ekonomisi hedefi aştı: İlk çeyrekte yüzde 5,4 büyüme

Çin Ekonomisi Yılın İlk Çeyreğinde Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha iyi performans sergileyerek yıllık bazda yüzde 5,4 büyüme kaydetti. Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) Ocak-Mart 2025 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 arttı. Bu büyüme oranı, hükümetin bu yıl için öngördüğü “yüzde 5 civarında” büyüme hedefinin üzerinde gerçekleşti. GSYH bu dönemde, 2024’ün son çeyreğine kıyasla yüzde 1,2 artış gösterdi.

2024 yılında hedeflenen yüzde 5’lik büyüme oranını yakalayan Çin ekonomisi, 2025 için de benzer bir büyüme hedefi belirlemişti. Ancak ABD ile yaşanan ticaret gerilimi ve dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle yılın geri kalanında büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

İç Talebi Canlandırmaya Yönelik Politikalar Devam Edecek

Mart ayı verileri, tüketim ve üretimin yılın ilk iki ayına kıyasla hızlı bir artış gösterdiğini ortaya koyarken, gayrimenkul sektöründeki düşüş yatırımları olumsuz etkilemeye devam etti. Bu dönemde perakende satışlar yüzde 5,9 artarak önceki aylara göre daha hızlı bir büyüme kaydetti. Hükümet, dış talebi dengelemek amacıyla iç talebi canlandırmaya yönelik politikalara ağırlık vereceğini duyurmuştu.

Sanayi üretimi ise yıllık bazda yüzde 7,7 artış göstererek önceki döneme göre ivme kazandı. Ancak bu artışta, ABD’nin gümrük tarifelerini artıracağı beklentileri nedeniyle yapılan ön sevkiyatların etkisi olduğu belirtiliyor. Gayrimenkuldeki düşüşün ise genel yatırımları olumsuz yönde etkilediği görülüyor.

Gayrimenkul Sektöründe Düşüş Devam Ediyor

Sabit sermaye yatırımlarındaki artışa rağmen gayrimenkul sektöründeki düşüş, yatırımlar üzerindeki baskıyı sürdürüyor. Hem kentlerde hem de kırsal bölgelerde kişi başına gelirde artış olsa da ekonomideki belirsizliklerin ve kronikleşmiş sorunların büyümeyi olumsuz etkilemeye devam etmesi bekleniyor.

Çin’deki işsizlik oranı mart ayında bir miktar gerileyerek yüzde 5,2’ye düştü. Kişi başına gelirde yaşanan artışlar ise ekonomik büyümeyi desteklese de dış belirsizliklerin etkilerinin devam edeceği öngörülüyor.

Related Posts

15. yılda 15 mesaj

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi alanında faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler kuruluşu UN Women (BM Kadın Birimi), bu yıl 15. kuruluş yıldönümünü kutluyor. UN Women, bu dönüm noktasında kadın hakları alanında kaydedilen ilerlemelere dikkat çekerken, dünyada çözülmesi gereken eşitsizliklere ve yeni ortaya çıkan tehditlere de vurgu yapıyor.

Vatandaş kiraza hasret kaldı: En ucuzu 500 TL! 1000 liraya kadar çıkıyor

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kiraz bu yıl cep yakıyor. İstanbul Avrupa Yakası Hali’nde 1. kalite kirazın hal çıkış fiyatı 300-500 TL arasında; 2.kalite kirazın fiyatı ise 150-250 TL arasında değişiyor. Ancak marketlerde ve manavlarda en ucuz kiraz 500 TL’den alıcı bulurken fiyatlar 1000 TL’ye kadar çıkıyor.

Toplam ciro yıllık yüzde 41,5 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2025 yılı Mayıs ayında yıllık yüzde 41,5 arttı.

Borsa güne yükselişle başladı: 10 Temmuz 2025 Perşembe Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,97 yükselişle 10.266,31 puandan başladı.

Yatırım fonları ve TL mevduatta stopaj arttı

Piyasaların gözü Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında…

ABD’den 7 ülkeyi alarma geçiren karar

New York borsası, haftanın yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,4 değer kazanarak 44.418,70 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 artışla 6.251,06 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,58 …