EÜ Ziraat Fakültesi bilim insanları tarafından 24’ü milletlerarası olmak üzere 87 proje yürütülüyor
Ege Üniversitesinde, ülkemiz tarım ve besin kesiminin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini artıracak, teknoloji entegrasyonunu ve dijital dönüşümünü destekleyecek, ulusal ve memleketler arası pazarlarda rekabet gücünü yükseltecek kıymetli bilimsel çalışmalar yürütülüyor.
Bünyesinde Türkiye’nin en esaslı Ziraat Fakültesini ve ülkemizin birinci Tohumculuk Araştırma ve Tohum Sıhhat Test Merkezi ile en donanımlı altyapıya sahip Besin Mühendisliği Kısmını bulunduran Ege Üniversitesi, ehemmiyeti her geçen gün artan tarım ve besin alanına daha nitelikli katkı sunmak gayesiyle bilimsel çalışmalarına devam ediyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam kurumsal akredite bir araştırma üniversitesi olarak çalışmalarımızı somut ve topluma yarar üreten bir anlayışla sürdürüyoruz. Önceliğimiz bilimsel gücümüzü laboratuvarlardan yerleşkenin dışına taşıyarak toplumun meselelerinin tahliline katkıda bulunmak. Bugüne kadar değerli çalışmaları gerçekleştirerek literatüre ve bilim dünyasına kazandırdık. Artık birikimimizi araştırma üniversitesi konseptine uygun olarak yeni bir anlayışla paydaşların beklentilerine yanıt verecek bir evreye taşıyoruz. Sürdürülebilir tarım ve besin konusunun dünyada ehemmiyet kazanmasıyla birlikte, üniversitemizde de son devirde bu alanda değerli bilimsel çalışmalar yürütülmeye başlandı. Bu çalışmalar, yalnızca bölgenin değil tıpkı vakitte Türkiye’nin tarım ve besin dalının Ar-Ge ve inovasyon kapasitesine kaynak niteliği taşıyor. Gayemiz tarım ve besin alanında devletimizin Ar- Ge ve inovasyon mutfağı olmak. Bu strateji doğrultunda daha ileri araştırma gerektiren çalışmaları gerçekleştirerek bölüme nitelikli katkı sunmak istiyoruz” diye konuştu.
“Teknolojik gelişmeler ziraî kayıpların önüne geçiyor”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, “Geçtiğimiz yüzyıldan itibaren bilim insanları ve tarım-gıda bölümünün değerli paydaşları tarafından nüfusun artışıyla birlikte doğal kaynakların üzerinde oluşacağı baskının artacağı, besine ve inançlı besine olan artan talebin kriz boyutlarında yaşanabileceği öngörülmüştü. Lakin teknolojik gelişmelerde gerçekleşen süratli ivme ile birlikte Ar-Ge çalışmalarındaki inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlar sayesinde ziraî üretimdeki kayıpların ve israfın önüne geçilmekte ve verimlilik artırılarak inançlı besin üretimi sağlanabilmektedir” dedi.
24 milletlerarası 63 ulusal kaynaklı proje yürütülüyor
Türkiye’nin birinci ve tek 6 kısmıyla akredite olan Ziraat Fakültesi olduklarını belirten Prof. Dr. Yücel, “Üniversitemizin araştırma odaklı misyon ve vizyonuyla muadil nitelikte yerelden küresel ölçeğe kadar kesimin muhtaçlıkları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi bilim disiplinlerinde edinmiş oldukları bilgi ve tecrübeyi milletlerarası platformda ihraç eden pozisyonda olan ehil akademik takımımız tarafından, tarım ve besin dalında ulusal ve memleketler arası kaynaklı birçok Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Ortalarında COST, TÜBİTAK ikili işbirliği daveti, HORIZON 2020, IPA vb. olmak üzere fakültemiz bünyesinde toplam 24 milletlerarası ve TÜBİTAK, BAP, TAGEM, Sanayi İşbirliği gibisi toplam 63 ulusal kaynaklı Ar-Ge projesinin çalışmaları sürdürülüyor. Fakülte olarak maksadımız, tarım ve besin kesiminde öncelikli olarak ülkemizin kalkınmasına yönelik, hakikat ve uzun vadeli stratejilerin oluşturulmasına istikamet vermektir. Yapılan yüksek nitelikli Ar-Ge projeleri ile kesimin ihtiyaç duyduğu tahlil gayelerini Ege-Modeli markasıyla sonuçlandırmayı dilek ediyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı