Uydu verileri tehlikeyi ortaya çıkardı! 20 yılda iki katına çıktı

Dünya’da Enerji Dengesi Tehlikede: Uydular İklim Krizini Ortaya Çıkarıyor

Dünya’nın enerji bütçesi, Güneş’ten gelen ısının ne kadarının tutulduğu ve ne kadarının uzaya geri yansıtıldığı ile ölçülüyor. 2000’li yılların ortasında metrekare başına 0,6 watt olan enerji dengesizliği, son yıllarda 1,3 watt seviyesine yükseldi. Bu artış, Dünya yüzeyine yakın bölgelerde enerjinin birikme hızının iki katına çıktığını gösteriyor.

ISI DENGESİ BOZULDU

Dünya’da yaşam, Güneş’ten gelen ısı ile bu ısının uzaya geri verilmesi arasındaki hassas dengeye bağlı. Ancak kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların yakılması sonucu atmosfere iki trilyon tondan fazla sera gazı salındı ve bu gazlar ısının uzaya kaçmasını engelleyerek daha fazla ısının tutulmasına neden oldu.

Bu fazla ısının yalnızca küçük bir kısmı kara alanlarını ısıtıyor ya da buzulların erimesine yol açıyor. Isının yüzde 90’ı ise okyanuslarda depolanıyor. Bu durum, okyanusların büyük ısı kapasitesi nedeniyle ısının hızla birikmesine yol açıyor.

UYDU VERİLERİ ORTAYA ÇIKARDI

Uydu verileri ve okyanus sıcaklığı ölçümleri, bu enerji dengesizliğinin hızla büyüdüğünü gösteriyor. Bu artış, iklim modellerinin öngördüğünden çok daha hızlı gerçekleşti. Genellikle modellerde bu artışın yarısı kadar bir değişim öngörülüyordu.

Bilim insanları, bu hızlı artışın nedenini henüz tam olarak açıklayamasa da, bulutlardaki değişimlerin önemli bir faktör olabileceğini düşünüyor. Beyaz ve yansıtıcı bulutların alanı azalırken, daha az yansıtıcı bulutların alanı arttı. Bu durumun, iklim değişiminin kendisiyle ilişkili bir geri besleme döngüsü olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

İKLİM KRİZİ HIZLANABİLİR

Bu dengesizliğin artması, aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yoğun yağışlar gibi iklim olaylarının daha sık ve şiddetli hale gelebileceği anlamına geliyor. Ayrıca denizlerde uzun süreli sıcaklık artışları yaşanması riskini de artırıyor.

Uzun vadede ise bu dengesizlik, küresel ısınmanın daha şiddetli bir şekilde devam edebileceği ihtimalini güçlendiriyor. Bilim insanları, bu süreçte iklim değişikliğinin izlenmesi için uyduların önemine dikkat çekiyor. Ancak uydular aracılığıyla yapılan iklim izleme çalışmalarının bazı ülkelerdeki finansman sorunları nedeniyle tehlikeye girebileceği belirtiliyor.

Related Posts

BMGK’den Golan Tepeleri kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM’nin Golan Tepeleri’ndeki Ateşkes Gözlem Gücü’nün (UNDOF) görev süresini uzatma kararı aldı. Ayrıca kararda, UNDOF dışındaki tüm gruplara, UNDOF mevzilerini terk etmelerini ve barış gücü askerlerine ait araç, silah ve diğer ekipmanları iade etmeleri çağrısı yapıldı.

İtalya’da 4.6 büyüklüğündeki deprem

İtalya’nın güneyindeki Napoli kenti yakınlarında yer alan Campi Flegrei volkanik bölgesi, bugün öğle saatlerinde meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin, bölgede son 40 yılda kaydedilen en güçlü sarsıntı olduğu belirtildi.

Hatay’ın ardından Mersin’de de orman yangını çıktı

Öğle saatlerinde Hatay’da başlayan orman yangınlarına bir yenisi daha eklendi. Son olarak Mersin’in Bozyazı ilçesinde orman yangını çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

Kremlin: Kiev ile müzakerelerin devamına ilişkin takvim henüz netleşmedi

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna tarafıyla yakın zamanda bir görüşme planlanmadığını ancak üçüncü tur müzakerelerin tarihinin önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını belirtti.

Ukrayna F-16’sınını kaybetti

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın gece boyunca süren şiddetli füze ve insansız hava aracı saldırılarını püskürtürken bir Ukraynalı F-16 savaş uçağı düştü ve pilotu yaşamını yitirdi. Reuters’ın aktardığı bilgilere göre …

MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Gürel vefat etti

Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE), uzun yıllardır savunma sanayisine önemli katkılarda bulunan Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Gürel’in, geçirdiği rahatsızlık sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.