Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

“`html

Evlilik Öncesi Talasemi Testleri: Sağlıklı Nesillerin Temeli

Uzmanlar, evlilik öncesinde yapılması gereken sağlık taramalarında talasemi testlerinin kritik bir rol oynadığını vurguladı. Talasemi, evlenmeye engel olan bir hastalık değildir; bilgilenme ve zamanında testler ile sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesi mümkündür.

Halk arasında “Akdeniz Anemisi” olarak bilinen talasemi, genetik olarak geçebilen ve önlenebilir bir kan hastalığıdır. Özellikle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde taşıyıcılık oranlarının yüksek olması dikkat çekmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın 2002 yılında başlattığı “Hemoglobinopati Kontrol Programı” çerçevesinde, evlenmeden önceki talasemi taşıyıcılığı testleri yüksek riskli bölgelerde zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama, bilinçli evliliklerin yapılmasına olanak tanımakta ve sağlıklı nesillerin doğmasına katkı sağlamaktadır.

Uzmanlar Talasemi Testlerinin Önemine Dikkat Çekiyor

Tüp Bebek Yöntemi ile Riskler Azaltılabilir

Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, talasemi taşıyıcılığı testinde çiftlerin her ikisinin de taşıyıcı çıkması durumunda, evlenmeleri halinde çocuklarının talasemi hastalığı ile doğma ihtimalinin olduğunu belirtti. Ancak, hastalığın evlenmeyi engellemediğini açıkladı ve genetik uzmanlarının danışmanlık sağladığını ifade etti.

Prof. Dr. Demiriz, şu şekilde konuştu:

“Eğer çiftlerden biri sağlıklıysa ve diğeri taşıyıcıysa, bu durumda çocukları hasta doğmaz. Ancak, iki taşıyıcının evlenmesi, çocukların %25’inin talasemi majör hastası olma riskini taşır. Bu durumda çocuklar yaşam boyu düzenli kan nakli ve tedavi gereksinimi duyabilir.”

Talasemi taşıyıcısı bireylerin hematoloji uzmanları tarafından izlenmelerinin önemine de dikkat çeken Demiriz, bu süreçte sağlık okuryazarlığının artırılmasına yönelik önerilerde bulundu.

Talasemi Taşıyıcıları ve Sağlıklı Yaşam

Talasemi Farkındalığı Oluşturmak için Kampanyalar Gerekiyor

Prof. Dr. Demiriz, talasemi konusunda toplumsal bilinçlendirme kampanyalarının gerekliliğine dikkat çekti. Evlilik çağına gelen bireyler için medya ve sosyal medya üzerinden farkındalık artıracak çalışmalar yapılmalıdır.

Genetik Danışmanlık ve Önlemler

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Rafet Eren, talasemi taramalarının zorunlu olduğunu, taşıyıcı çiftlere genetik danışmanlık verilerek hastalığın riskleri hakkında bilgi sağlandığını belirtti. Eren, şu açıklamaları yaptı:

“Danışmanlık sürecinde hastalığın ne olduğu, riskler ve önlemler hakkında bilgiler veriyoruz. Gerekirse prenatal tanı yöntemleri öneriyoruz. Bazı çiftler, sağlıklı embriyonun seçilmesi için preimplantasyon genetik tanı yöntemini tercih edebilir.”

Prof. Dr. Eren, durumun ciddiyetinin altını çizerek, testlerin yapılmamasının sonucunda hem bireylerin hem de toplumun büyük risklerle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Talasemi Hastalığında Farkındalık

Ağır Talasemi Hastalığı ve Önleme Yöntemleri

Dr. Serkan Ocakçı, Türkiye’de beta talasemi taşıyıcılığının sıklıkla tespit edildiğini belirtti. Bu durumun bireylerde hafif kansızlık yapabilen bir rahatsızlık olduğunu ekledi.

Ocakçı, “Kansızlık olmadan kırmızı kan hücrelerinin küçük olması hemoglobin elektroforezi ile belirlenebilir. Bu hastalar genellikle günlük yaşamda fazla bir etki hissetmez.” dedi.

Ağır talasemi hastalarında, demir birikimine bağlı birtakım sağlık sorunlarının gelişebileceğine dikkat çeken Ocakçı, evlilik ve gebelik öncesi değerlendirmelerin öneminin altını çizdi.

Ocakçı, son olarak şu bilgileri paylaştı:

“Ağır talasemi hastası doğumları, hasta ve aile için zor zamanların başlangıcı demektir. Tedavi süreci ciddiyetle yönetilmeli ve önleyici tedbirler alınmalıdır.”

Tüm bu bilgiler, talasemi hastalığının önlenebilir bir durum olduğunu ve doğru bilgilendirme ile sağlıklı bireylerin yetişmesine katkıda bulunulabileceğini göstermektedir.

“`

Related Posts

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor

Erken müdahale ile mide kanserinden kurtuldu

Uzun süredir yaşadığı halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar’a, yapılan endoskopi ve biyopsi sonucunda mide kanseri teşhisi kondu. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından, Çınar ameliyata alındı. Erken müdahale ile yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu. Hastalığın belirtileri arasında yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir